Sve biljke se gaje u kontejnerima, te se stoga mogu kupiti u bilo koje doba godine.
Dobra stvar kod ove zacinske biljke koja ima vise imena (Ljubcac, selen) je ta što se cijela može iskoristiti. Naime, listovi ove biljke se većinom koriste za začinjavanje jela. Preko zime je čak možete osušiti i takvu koristiti. Kažu da ova biljka jača imunitet, te da je dobra za disajne organe, zdravlje bubrega, a narodni je lek za žuticu. Takođe se preporučuje kao lek za reumu, otoke, te groznice. Prirodni je diuretik, a dobra je i za probavu.Selen (Levisticum Officinale) je višegodišnja zeljasta lekovita i začinska biljka. Ima jak miris koji najviše podseća na miris Vegete i celera, pa ga mnogi zbog toga i nazivaju vegeta biljka. Lako se uzgaja i može da poraste i do jednog metra. Oblik biljke liči na mirođiju ili komorač. Može se uzgajati i u saksijama. Lako se razmnožava i deljenjem korena. Za začin se koristi list koji se bere sve do jeseni i suši. Može se koristiti samostalno ili u smesama začina. Izuzetan je začin za razna kuvana jela. Kombinovanjem suvog lista selena sa sušenim povrćem može se u kućnoj varijanti dobiti začin veoma sličan Vegeti.
Za lekovite svrhe se koriste koren i plod, koji sadrže eterično ulje. Koren se vadi u proleće, seče na listiće i suši se u tankom sloju. Čaj od korena selena ublažava probleme u varenju, posebno kod prekomernog lučenja želudačne kiseline. Jak je diuretik, preporučuje se za edeme, naročito kod izraženih otoka nogu, gihta, reume, teškog i bolnog uriniranja. Slično dejstvo postiže i kod katara mokraćne bešike, akutnih i hroničnih oboljenja bubrega, a preventivno sprečava stvaranja peska i kamena. Delotvoran je i za nerve, uspešno otklanja i migrenu izazvanu lošim radom bubrega. Narodni lekari ga preporučuju i kod žuticeLevisticum officinale - biljka vegeta
- Model: Levisticum officinale - biljka vegeta
-
350 Din.